Koopzondagen

Wij vinden het niet meer van deze tijd dat de overheid uitmaakt wanneer je mag winkelen. Publiek en winkeliers zijn mans genoeg om dat zelf uit te maken.

De koopzondagen houden de gemoederen in Goes al lang bezig. Al veel te lang, als je het ons vraagt.

Winkeliers kunnen heel goed zelf uitmaken wanneer zij hun winkeldeuren openen of gesloten houden. De overheid hoeft niet te bepalen wanneer je wel of niet mag winkelen.
Daarom probeert GroenLinks al jarenlang de zondagsopenstelling te verruimen. Tot zover zonder succes, omdat collegepartijen CDA, SGP/CU en VVD niet willen toestaan dat sommige ondernemers ook op zondagen ondernemen.

Van GroenLinks moet er nu maar eens een einde komen aan deze betutteling. Daarom hebben wij een initiatiefvoorstel ingediend om winkeliers zelf te laten bepalen of zij op zondag hun winkel al dan niet willen openen.

Winkeliers laten we daarin natuurlijk vrij: wij verbieden ze niet zondag hun deuren te openen, maar dwingen hen daar ook niet toe. Net zomin als wij jou dwingen op zondag te gaan winkelen, of je verbieden dat te doen.
En trouwens: mocht jij op zondag willen winkelen dan doe je dat toch wel. Als de winkels in Goes dan niet open mogen ga je gewoon naar een iets verderop gelegen plaats, waar ze dat wel zijn. Of doe je je aankoop via internet. Terwijl de Goese winkeliers je ook graag hadden geholpen.

En nu we het er toch over hebben: kun jij uitleggen waarom een bakker of groenteboer in Goes op zondag niet geopend mag zijn, maar een supermarkt wel?  

Wij kunnen ons overigens voorstellen dat winkeliers afspraken maken of - en zo ja: op welke - zondagen zij gezamenlijk hun winkeldeuren openen. Dat kunnen zij heel goed zelf. Daar hebben ze geen betuttelende overheid voor nodig.

UPDATE: Helaas weigeren partijen ons initiatiefvoorstel te behandelen.

UPDATE: Op 19 april 2018 heeft de gemeenteraad het initiatiefvoorstel van GroenLinks met betrekking tot de winkelsluitingstijden aangenomen. Winkeliers in Goes kunnen nu zelf beslissen of zij op zondag hun winkeldeuren openen.    

Sluit je aan

Samen maken we verandering mogelijk en werken we aan een groen en eerlijk Goes

Doe mee!